top of page

Herdenking capitulatie Japan sluitstuk van 75 jaar bevrijding

Zaterdag 15 augustus 2020, Heemstede​

Op 15 augustus 1945 kwam met de capitulatie van Japan een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog. Daarmee stopte ook de Japanse bezetting van het toenmalige Nederlands-Indië. De herdenking van de Japanse capitulatie bij het raadhuis van Heemstede vormt op zaterdag 15 augustus het sluitstuk van de viering en herdenking van 75 jaar vrijheid. Dit gebeurt met een korte ceremonie die om 12.30 uur begint, op het plein voor het raadhuis. Vanwege de coronamaatregelen gaat het om een kleinschalige bijeenkomst zodat de 1,5 meter goed gewaarborgd blijft. Daarom worden met name inwoners die zelf, of van wie de ouders indertijd geïnterneerd zijn geweest in een jappenkamp, hiervoor van harte uitgenodigd.

 

Programma zaterdag 15 augustus 2020

Locatie: plein voor het raadhuis Heemstede

Samen met de deelnemers is het volgend programma samengesteld:
12.00 uur        Ontvangst

12.30 uur        Aanvang herdenkingsceremonie, met achtereenvolgens:
Welkomstwoord door burgemeester Astrid Nienhuis
Toespraak mevrouw Wanda Dondorp (spreekt als directeur Pedagogisch en Psychologisch Centrum Heemstede namens cliënten)

Ceremoniële groet veteranen
Kranslegging
1 minuut stilte
Toespraak mevrouw Berthe Korvinus (was in de Tweede Wereldoorlog geïnterneerd in een jappenkamp)
Toost op de vrijheid

Circa 13.10 uur  Afsluiting

 

Vlaggen op 15 augustus

Het is voor het eerst dat de gemeente op 15 augustus stil staat bij de Japanse capitulatie. Het is niet de bedoeling dat er grote drukte ontstaat bij de herdenkingsceremonie, vandaar dat met name 1e en 2e generatie-slachtoffers van de jappenkampen worden uitgenodigd. Maar burgemeester Astrid Nienhuis nodigt alle inwoners van harte uit op hun eigen manier en eigen moment stil te staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat kan door de hele dag de vlag uit te hangen en Heemstede zo op zaterdag 15 augustus rood-wit-blauw te kleuren.

 

Sluitstuk van 75 jaar vrijheid
Het afgelopen jaar was er in Heemstede op verschillende momenten aandacht voor 75 jaar vrijheid. Zo zijn in het najaar van 2019 speciale tulpen geplant en stond eind januari het tijdelijke holocaustmonument Levenslicht bij het raadhuis. Door de coronacrisis kreeg de viering en herdenking van 75 jaar vrijheid een ingetogener karakter en kwamen een aantal geplande activiteiten te vervallen. De herdenking van de capitulatie van Japan vormt het sluitstuk van 75 jaar vrijheid.

bottom of page