MEDIA
PPCH en de Tekenanalyse
NRC artikel door Arjen Ribbens over het laatste schilderij van Vincent van Gogh
In 2016 verscheen in het Parool een interview van Esther Villerius met Wanda Dondorp over de Tekenanalyse en over het behandelen van mensen met ernstige problematiek vanuit de beschrijvende diagnostiek. Wanda Dondorp analyseert in dit Paroolartikel de werken van Van Gogh en zijn ziekte.
Geheel in lijn met het Paroolartikel verscheen recentelijk in NRC een artikel van Arjen Ribbens over het laatste werk van Vincent van Gogh. Lees het online artikel via deze link of bekijk het printartikel in de foto's hieronder.
Boek 'Exploring the Emotional Life of the mind' van Daniël Helderman
Daniël Helderman, klinisch psycholoog en docent bij de modules Tekenanalyse van PPCH, heeft een boek uitgebracht genaamd; Exploring the Emotional Life of the mind. Dit boek brengen wij graag onder uw aandacht en raden wij ook van harte aan.
Titel: Exploring the Emotional Life of the mind
ISBN 978-0-367-19166-5
Beschrijving
Dit zeer innovatieve nieuwe boek heroverweegt de structuur van basisemoties, het zelf en de geest. Het presenteert een nieuw model van basisemoties (geluk, verdriet, angst en woede) en zoomt in op de zelfbewuste emotie van schaamte. Het omvat klinisch psychische stoornissen en therapeutische interventies, en onderzoekt theoretisch afweermechanismen, bewustzijn en persoonlijkheid. Het laatste hoofdstuk bevat een uitgebreide bespreking van menselijke reacties op de milieucrisis.

Recensie
"We werken vooral met gevoelens, dus het is opmerkelijk hoe onontwikkeld Freuds emotietheorie was. Dit boek integreert alles wat we in de tussenliggende eeuw hebben geleerd, in een nieuwe theorie die clinici onmiddellijk nuttig en praktisch zullen vinden."
Mark Solms, onderzoeksvoorzitter van de IPA (International Psychoanalytical Association).
"Omdat ik aan een rivier woonde, zeiden mijn ouders dat ik weg moest blijven van de maalstroom. Ik nodig je echter uit om in Daniel Heldermans maalstroommodel van basisemoties te duiken. Hij wakkert bekende psychodynamische concepten aan en verbindt ze met hedendaagse inzichten in persoonlijkheid, geest, en bewustzijn. Dit boek is een stimulerende lezing en kan je uitdagen om je manier van werken met emoties en het zelf te heroverwegen."
Dr. Frans Schalkwijk, psychoanalyticus en hoogleraar (speciaal onderwijs) aan de Universiteit van Amsterdam, Nederland.
Over de auteur
Daniël Helderman heeft een achtergrond in therapeutisch werk als klinisch psycholoog, psychotherapeut en psychoanalyticus. Hij doceert psychoanalytische theorie bij RINO Utrecht en RINO Amsterdam, begeleidt gezondheidszorgpsychologen bij de Koninklijke Landmacht en spreekt professioneel over emotiegerelateerde kwesties. Zijn ambitie is om psychodynamisch inzicht te gebruiken om milieubewustzijn en (inter) actie te versterken.
Prijzen die online aanbieders voor het boek vragen kunnen variëren. Het boek is o.a. beschikbaar via Routledge en Amazon.de.
Artikel in de Heemsteedse Courant, 25 augustus 2020


Voor het eerst ook in Heemstede
Burgemeester Nienhuis: Geen eenmalige herdenking - 'Een symbolische arm om de schouder'
Door: Annemieke Windt
Heemstede - Het heeft 75 jaar geduurd voor er in Heemstede een eigen herdenking van de Japanse capitulatie plaatsvond. Zaterdag aan het begin van de middag was het zover.
Tientallen inwoners van de gemeente kwamen bij elkaar op het plein voor het raadhuis om stil te staan bij een bevrijding die lang niet als een bevrijding voelde. Niet alleen volgde er een periode van geweld tegen de Nederlanders van de kant van Indische strijdgroepen, maar ook de gedwongen reis naar Nederland en de ontvangst hier drukten hun stempel op de bevrijding.
Voor burgemeester Astrid Nienhuis heeft de herdenking een persoonlijk karakter. Haar moeder, die kort voor de oorlog in Malang werd geboren, overleefde de oorlog in kinderkampen. "Het is goed om een moment te hebben om de Aziatische oorlog te herdenken. Het verdient een prominentere plek in de geschiedenis en nabestaanden verdienen een symbolische arm om de schouder."
Wanda Dondorp van het Psychologisch Pedagogisch Centrum Heemstede heeft in de loop der jaren veel overlevenden en nabestaande gesproken. Schaamte en een zwijgcultuur verklaren volgens haar waarom er nauwelijks over de oorlogsjaren wordt gesproken. "Er wordt niet naar hun ervaringen gevraagd en ze willen zelf niet opvallen."
Volgens haar is het gesprek, zelfs nu de groep overlevenden kleiner wordt, wel nodig, om op die manier de geschiedenis en de ervaringen beter te begrijpen en verder te kunnen. "Ik durf na het aanhoren van talrijke geschiedenissen wel te zeggen dat het bewind van de meeste Japanse kampcommandanten buitensporig sadistisch is geweest."
Kamp Banju Biru
Berthe Korvinus overleefde als kind ternauwernood de Jappenkampen. Ze vertelt tijdens de herdenking dat ze met haar moeder en zusjes werden gescheiden van haar vader en dat ze hem jarenlang niet zagen. Er zijn herinneringen die ze liever niet terughaalt. Het kamp Banju Biru waar ze in de lente van 1945 terecht kwam na een rit in een geblindeerde trein en een heel stuk lopen is "een groot zwart gat. Ik wil mij er niets van herinneren."
Voor burgemeester Nienhuis moet het niet bij een eenmalige herdenking blijven. "Ik hoop dat anderen hier zoals Berthe hun verhalen willen delen."
Op de vraag waarom het dan toch zo lang geduurd heeft voor de gemeente een herdenking organiseerde, reageert ze dat het mogelijk ook komt door de houding van de overlevenden zelf. "Er was veel schaamte en een zwijgcultuur. Maar dat niet alleen. Nederlanders waren er ook niet klaar voor die verhalen te horen. Ze hadden zelf een oorlog meegemaakt en tegen de tijd dat de mensen uit Indië hier aankwamen tussen 1948 en 1952 was het land met herstel bezig. 'Niet zeuren en dankbaar zijn' was veel meer de houding. Het is wel tijd dat we dat nu veranderen".
Indiëherdenking 2021 op de begraafplaats en kranslegging door Berthe Korvinus en Wanda Dondorp.
Artikel in het Heemsteeds Nieuwsblad, 19 juli 2017
Naar aanleiding van de drukbezochte boekpresentatie van zaterdag 1 juli gaf Wanda woensdag 12 juli een lezing over haar boek 'Getekend lot, Kinderen in de Japanse interneringskampen en de Tekenanalyse' bij Boekhandel Blokker in Heemstede.
Artikel in het Haarlems Dagblad, 1 juli 2017
Begin juli stond Wanda naar aanleiding van haar boekpresentatie in boekhandel Blokker te Heemstede, in het Haarlems Dagblad. Voor het begin van de boekpresentatie werd Wanda geïnterviewd door Jaap Timmers. In het artikel vertelt Wanda over de gruwelijkheden in Japanse interneringskampen, die dermate ingrijpend waren dat de slachtoffers de pijn onbewust overbrachten op hun kinderen. Aan de hand van de Tekenanalyse probeert Wanda verlichting te brengen. De tekenanalyse is een methode die Wanda zelf ontwikkeld heeft en die ze ook overbrengt op collega-psychologen die werkzaam zijn in de geestelijke gezondheidszorg.
Artikel in Het Parool, 14 juli 2016
In juli dit jaar is Wanda benaderd door journaliste Esther Villerius van het Parool. Zij vond Wanda via Google, toen zij op zoek was naar iemand die haar idee kon invullen: een analyse van de werken van Vincent van Gogh. 15 juli zou er een nieuwe tentoonstelling in het Van Gogh museum in Amsterdam van start gaan: “De waanzin nabij. Van Gogh en zijn ziekte.” In dit kader wilde de journaliste een analyse laten maken van de werken van Van Gogh, in deze laatste periode van zijn leven. Wanda was over dit idee wel bedachtzaam, omdat een belangrijk onderdeel van de Tekenanalyse het bespreken van de tekeningen is. Dit is niet meer mogelijk, en daarom is het moeilijk om conclusies te trekken uit de analyse. Voordat de tentoonstelling officieel open ging heeft Wanda met de journaliste het Van Gogh museum bezocht, en er zijn toch interessante analyses gemaakt.
Heemsteedse Courant
augustus 2016
Psychologie Magazine
januari 2015
Psychologie Magazine
september 2013
De Heemsteder
mei 2013
Mind Magazine
september 2008
De West (Suriname)
augustus 2008
Haarlems Dagblad
januari 2006
Veurne Sport (België)
juni 2003
België
augustus 2001
Haarlems Weekblad
mei 1997
Haarlems Dagblad
maart 1989
Interview ter gelegenheid van 25 jaar PPCH
Voor het lustrumboek van het 25-
jarig bestaan van het PPCH heeft Merijn de
Boer een interview gehouden met Wanda. Dit interview is hier te lezen.
Er wordt gesproken over verschillende perioden uit de historie van het PPCH aangevuld met foto’s uit deze tijden. Zo zijn bijeenkomsten gefotografeerd in o.a. Suriname, India (Ladakh), België en Frankrijk.