top of page
siblingsvierkant.jpg

Datum

27 september 2020

Ivm Corona maatregelen naar een nader te bepalen datum verschoven

Siblings: broers en zussen 

(België)

Deze studiedag wordt gegeven door Drs. Wanda Dondorp

Broers en zussen zijn geen partners naar vrije keus maar gedurende de jeugd elkaars verplichte reisgezelschap. Ze kunnen elkaar liefhebben maar ook haten. Ze rivaliseren, benijden en verachten elkaar soms, maar zijn ook in staat elkaar te verdedigen, te beschermen en te begrijpen op een manier die ouders niet kunnen verbeteren. De band tussen broers en zussen speelt een belangrijke rol in de vorming van de uiteindelijke persoonlijkheid. Broers en zussen blijken niet altijd traumatisch dan wel neurotische invloed te hebben op elkaar’.

(Bron: Foto en tekst uit ‘Broers en zussen. Psychoanalytische opstellen over de relatie van kinderen’, (I. Mettrop- Wurster redactie).

Voor wie?

Voor iedereen die geïnteresseerd is in het thema 'Siblings, broers en zussen'.

Heeft u vragen of twijfelt u of u zich op wil geven, dan kun u altijd even per e-mail contact opnemen: ppch.heemstede@gmail.com of telefonisch: 023-5282290. Voor België: Agnes Verleye, agnesverleye4@gmail.com

Aanmelden: graag per e-mail met vermelding van uw telefoonnummer: ppch.heemstede@gmail.com

 

Datum en tijd: 27 september 2020

                         11.00 - 17.00 uur

Locatie: Balgerhoekstraat 130, 8750 Wingene (St. Jan)

Kosten: €105,-

Siblings - relaties

Wat betekent de band met siblings?

Reisgenoten

De band tussen broers en zusters is er één voor het leven. Zij kunnen elkaar liefhebben maar ook haten. De band tussen siblings speelt een belangrijke rol in de vorming van de uiteindelijke persoonlijkheid. Zij rivaliseren, benijden en verachten elkaar soms, maar zijn ook in staat elkaar te verdedigen, te beschermen en te begrijpen op een manier die ouders niet kunnen verbeteren. Al deze gevoelsuitingen wisselen elkaar soms in hoog tempo af, vooral op jonge leeftijd. Kinderen uit één gezin hebben elkaar veel meer te bieden dan verondersteld wordt. Brengen meer tijd samen door dan met de ouders, vrienden of zelfs latere partner. Tevens is de ‘speelruimte’ begrensd waar niet zomaar uit te ontsnappen valt: in het gezin staan ze ook emotioneel, motorisch en cognitief dichter bij elkaar dan bij hun ouders. Zij moeten het daarom ook - om het met elkaar uit te houden - oplossingen vinden die gebaseerd zijn op gelijkheid.

 

Behalve de theorie, is er op deze studiedag aandacht voor persoonlijke vragen om dieper op dit complexe thema in te kunnen gaan.  

 

Doel

Door onderzoek naar sibling - relaties te doen, is er aandacht voor de betekenis van de band tussen broers en zussen voor de individuele ontwikkeling. Accent op positieve aspecten: groeibevorderende en beschermende en adaptieve factoren.

Wanda Dondorp

GZ-psycholoog Onderwijskundig Pedagoog (BIG) NIP/NVGZP/VvAA.

Directeur PPCH

 

bottom of page