top of page
siblingsvierkant.jpg

Cursus van vier ochtenden:

6, 13, 20 en 27 juli 2020

Siblings: broers en zussen

Deze cursus wordt gegeven door Drs. Wanda Dondorp

Broers en zussen zijn geen partners naar vrije keus maar gedurende de jeugd ‘elkaars verplichte reisgezelschap. Ze kunnen elkaar liefhebben maar ook haten. Ze rivaliseren, benijden en verachten elkaar soms, maar zijn ook in staat elkaar te verdedigen, te beschermen en te begrijpen op een manier die ouders niet kunnen verbeteren. De band tussen broers en zussen speelt een belangrijke rol in de vorming van de uiteindelijke persoonlijkheid. Broers en zussen blijken niet altijd traumatisch dan wel neurotische invloed te hebben op elkaar’.

 

(Bron: Foto en tekst uit ‘Broers en zussen. Psychoanalytische opstellen over de relatie van kinderen’, (I. Mettrop- Wurster redactie).

 

In deze cursus wordt aandacht besteed aan de betekenis van de band tussen broers en zussen en de invloed hiervan op de individuele ontwikkeling. Hoewel het accent ligt op de positieve aspecten: groeibevorderende en beschermende factoren, is er ook aandacht voor de negatieve kanten zoals rivaliserende en benijdende gevoelens.

Met andere woorden wat voor gezin waren jullie? Wat voor kind was je? Had je het gevoel dat je in het gezin paste?

Deelnemers maken zelf tekeningen van een situatie, hiermee kunnen gevoelens en herinneringen naar voren komen en besproken worden. En gekeken hoe de relaties met broers en zussen de individuele ontwikkeling hebben beïnvloed en doorwerkt in huidige relaties. De Tekenanalyse helpt om een, soms verborgen of onbewuste betekenis, achter of naast een heldere toevallige of weinig zeggende herinnering bloot te leggen.

 

De verschillende verhalen van de cursisten helpen om inzicht te krijgen in dit thema.

Voor wie?

Voor iedereen die geïnteresseerd is in het thema 'Siblings'.

Ook voor (oud) studenten van de modules is dit een interessante cursus (4 accreditatiepunten).

Heeft u vragen of twijfelt u of u zich op wil geven, dan kun u altijd even per e-mail contact opnemen: ppch.heemstede@gmail.com of telefonisch: 023-5282290.

Aanmelden: graag per e-mail met vermelding van uw telefoonnummer:  ppch.heemstede@gmail.com

 

Data en Tijd: 6, 13, 20 en 27 juli 2020 

                      9:30 tot 12:30 uur. 

Locatie: Chrysanthemumlaan 2, Heemstede

Kosten: €195,00. U ontvangt na opgave een factuur

 

Accreditatie: PPCH geregistreerde: 4 punten

Wanda Dondorp

GZ-psycholoog Onderwijskundig Pedagoog (BIG) NIP/NVGZP/VvAA.

Directeur PPCH

 

bottom of page