top of page

Korte cursus van vier ochtenden:

 5, 12, 19 en 26  november 2019

Einde van de eenzaamheid

Deze cursus wordt gegeven door Drs. Wanda Dondorp

Eenzaamheid is een actueel thema. Veel mensen komen er op enig moment mee in aanraking, persoonlijk of door iemand in hun omgeving. Ondanks toenemende  aandacht, zelfs vanuit de overheid is het voor veel mensen een centraal levensthema. Een praatje en een kop koffie is niet genoeg.

Eenzaamheid of gevoelens van eenzaamheid kunnen voortkomen uit weggeduwde herinneringen. Deze herinneringen maken geen deel uit van onze bewuste levensgeschiedenis en daarmee verlaten we ons zelf. Dat geeft een eenzaam gevoel, wat vervolgens vaak ook weer wordt weggeduwd.

Tijdens deze vier ochtenden wordt ingegaan op hoe dergelijke herinneringen, door de jaren heen, een leven beïnvloeden en klachten veroorzaken. 

Wat gewist wordt, blijft even waar....

Met behulp van tekeningen kunnen gevoelens en herinneringen boven komen en besproken worden. De Tekenanalyse helpt om een, soms verborgen of onbewuste,  betekenis achter of naast een heldere, toevallige of weinigzeggende herinnering bloot te leggen.

Naast een theoretisch kader over herinneringen, worden deze individueel verkend. Mede door zelf een tekening te maken van een moeilijke situatie en deze vanuit de Tekenanalyse te bekijken. Er worden vragen beantwoord als : Hoe beïnvloeden herinneringen eenzaamheid. Welke herinneringen bedekken de pijnlijke ervaringen? Hoe gaat dat in zijn werk? 

 

Voor wie?

Voor iedereen die geïnteresseerd is in het thema 'Eenzaamheid'. 

Kijk voor reacties van eerdere deelnemers onder aan deze pagina

Ook voor (oud) studenten van de modules of deelnemers van de eerdere cursussen is dit een interessante workshop (4 accreditatiepunten) Verdieping door het opnieuw volgen van deze workshop is mogelijk.

Heeft u vragen of twijfelt u of u zich op wil geven, dan kun u altijd even per e-mail contact opnemen: wdondorp@hetnet.nl of telefonisch: 023-5282290.

Aanmelden: graag per e-mail met vermelding van uw telefoonnummer:  ppch.heemstede@gmail.com

 

Data en Tijd: Dinsdagochtend 5, 12, 19 en 26 november 

9:30 tot en met 12:30 uur

Locatie: Chrysanthemumlaan 2, Heemstede

Kosten: €195,00 . U ontvangt na opgave een factuur

 

Accreditatie: PPCH geregistreerde: 4 punten

Wanda Dondorp

GZ-psycholoog Onderwijskundig Pedagoog (BIG) NIP/NVGZP/VvAA.

Directeur PPCH

 

Einde van de eenzaamheid is de titel van het boek van B. Wells (2017) Het einde van de eenzaamheid (6 druk) Meulenhoff Amsterdam (Het boek lezen is facultatief)

U kunt een recensie van het boek door Michel Krielaars lezen op nrc.nl Klik hier voor de link

Reacties deelnemers oktober 2018

  • 'Waardevol, gaf inzicht in wat gevoelens van eenzaamheid veroorzaakt'

  • 'Als zeer positief ervaren. Heel veel inzicht en handvatten. Jammer dat er drie bijeenkomsten zijn, smaakt naar meer.'

  • 'Veel steun om eerlijk onder ogen te zien wat er speelt. Veel warmte en kader om eigen ervaringen te begrijpen. '

  • Mooie opbouw, twee spannende tekeningen, de compromisformatie als afsluiting was ontspannend en positief'

 

bottom of page